Charlotte au chocolat
Pro 6 osob budete potřebovat: 160 g hořké čokolády, 18 malin, 10 cl malinové šťávy, 200 g másla, 4 vejce, 3 žloutky, 90 g cukru, 16 g mouky, 25 cl mléka, ½ vanilkového lusku. Postup: 1 – Nechte roztát čokoládu ve vodní lázni. Nechte vychladnout, přidejte změklé máslo a rozšlehejte. 2 – V kastrolku smíchejte 4 žloutky a 40 g cukru. Za stálého míchání opatrně přidejte 15 g mouky a poté směs čokolády a másla. Ze 4 bílků ušlehejte sníh a přidejte do vzniklé směsi. 3 – Máslem vymažte malé formy. Nalijte do nich čokoládovou směs až po okraj a špachtlí vyrovnejte povrch. Pečte 8 minut. Po vyjmutí z trouby nechte po 2 minuty odpočinout. 4 – Mléko s ½ nakrájeného vanilkového lusku přiveďte k varu. Vařte 10 minut. Smíchejte 3 zbylé žloutky s cukrem, za stálého míchání přidejte vařící mléko. Po té vraťte směs zpět do hrnce, míchejte, dokud nevznikne krém. Poté přecedit přes tzv. čínský cedník (hodně jemné cedění). 5 – Na talířky vyklopte upečené Šarlotky a polijte je vanilkovým krémem. Místo krému můžete použít malinovou šťávu a čerstvé maliny.